Eerste hulp bij een Babyshower...
Ik ga een babyshower organiseren, help!
Een babyshower organiseren kan heel leuk zijn en is een enorme eer om te mogen doen! Velen onderschatten alleen meestal hoeveel tijd en energie er gaat zitten in het organiseren van een babyshower. Maar niet getreurd, want wij zijn hier om te helpen! Met onderstaande tips maak jij er een onvergetelijke dag van!
Wat is een babyshower?
Laten we bij het begin beginnen. Een babyshower is een feestje om de komst van de baby te vieren. De oorsprong van dit feest ligt in India, waarbij de familie bij elkaar komt in het versierde huis van de moeder om haar in het zonnetje te zetten en te overladen met cadeaus voor haar en haar kindje. Deze traditie is later overgewaaid naar Amerika. Daar kennen ze geen kraamvisite, dus ontvangt de mom-to-be alle cadeautjes al voor de komst van de baby. Een babyshower is meestal een verrassing voor de mom-to-be, duurt zo’n 3 tot 4 uur en wordt door haar (vaak vrouwelijke) familieleden en vriendinnen georganiseerd.
Wanneer organiseer je een babyshower?
Over het algemeen wordt een babyshower aan het begin van het derde kwartaal georganiseerd. Dan is de mom-to-be nog in staat om ook echt te genieten en is de kans op spontane gebroken vliezen nog niet erg groot. De periode waarin haar zwangerschapsverlof in gaat is ook erg populair. Zo heeft ze nog genoeg energie om er ultiem van te genieten en tijd genoeg om bij te komen van een drukke middag.
Wie komt er op een babyshower?
Dat is geheel afhankelijk van wie er dicht bij de mom-to-be staan. Meestal denk je hierbij aan vriendinnen, (schoon)zussen en de (schoon)moeder. Een traditionele babyshower is vooral voor de dames bedoeld. Tegenwoordig zijn er ook babyshowers waar ook gewoon mannen worden uitgenodigd. Vaak vinden de moeders het fijn om een zegje te hebben in de gastenlijst. Zolang je niet de data en activiteiten met haar deelt is het nog steeds een leuke verrassing.
Wanneer begin in met plannen?
Je kunt het beste zes weken voor het geplande feestje beginnen met het plannen. Vaak weten de ouders dan al of ze een meisje of jongetje verwachten en kun je de babyshower helemaal personaliseren. Zorg dat je begint met een gastenlijst en een datumprikker. Het allerleukste is dat de moeder van niets weet! Je kunt bijvoorbeeld met iemand afspreken om de uiteindelijke datum met haar te ‘reserveren’ voor een zogenaamde andere activiteit, zoals een heerlijk verwenmiddagje in een spa, zodat ze haar agenda al heeft geblokt.
Wat voor activiteiten kan ik voorbereiden?
Activiteiten op een babyshower zijn, als je het ons vraagt, een must! Betekent dit dat het actief moet zijn? Absoluut niet! We laten een zwangere niet rondrennen door het huis. Als activiteit kun je denken aan een leuke quiz met muziek, babyfeitjes of iets anders leuks dat bij de moeder past. Je kunt ook rompertjes versieren of alcoholvrije cocktails maken. Vergeet vooral niet een lijstje of boek te regelen waar mensen voorspellingen over de geboortedatum en de naam kunnen doen en wensen voor de baby en de ouders kunnen opschrijven!
Welke hapjes horen bij een babyshower?
Ook dit is volledig afhankelijk van jullie wensen. Vaak wordt een babyshower overdag gedaan, in combinatie met een high-tea of lunch. Organiseer je de babyshower bij iemand thuis? Dan kan je iedereen iets laten meenemen, of je haalt je innerlijke chef naar boven en gaat zelf bakken. Onderschat niet hoe veel tijd daarin gaat zitten. Wil je hierin ontzorgd worden? Er zijn hele leuke high-tea of lunchpakketten die je kan laten thuisbezorgen.
Kan ik drank schenken op een babyshower?
Gebruikelijk is het niet, omdat de mom-to-be ook niet drinkt. Maar het is jullie feestje en een lekker wijntje zullen sommige gasten wel waarderen. Overleg vooral met (een aantal) aanwezigen wat hierin de voorkeur is. Weet dat er ook hele lekkere alcoholvrije drankjes zijn! Zo kan iedereen meegenieten.
Wie betaald de babyshower?
Het is gebruikelijk om de kosten van de babyshower onder de gasten te verdelen. Uiteraard betaalt de mom-to-be zelf niet mee. Van tevoren kun je als organisator de kosten inschatten op basis van wensen en het aantal gasten. Overleg dit met de aanwezigen en vraag of iedereen hiermee akkoord is. Soms biedt iemand aan om de babyshower te betalen, zoals een oma, moeder of de dad-to-be. Gemiddeld kun je denken aan 15 tot 25 euro per persoon voor een volledige babyshower. Dit is exclusief eventuele cadeautjes die je meeneemt voor de baby of moeder.
Een leuk aandenken
Aan het eind is het leuk om de gasten met een leuke goodiebag of bedankje de babyshower te verlaten. Er zijn verschillende bedrijven die dit soort goodiebags maken en zijn bereid om samples op te sturen. Of je bedenkt zelf iets persoonlijks!
Leonie
Auteur